IMG 20190427 142027
BAHASA BANJAR HUKUM & KRIMINAL

Maling 668 Karung Baras Miskin Ditangkap Polisi

Martapura : Maling nang manyuntan 668 sak atawa karung baras miskin di Sungai Tabuk ditangkap polisi wan palaku sakalinya Sekdes Lokbaintan, Sabtu (27/4/2019).

Hinip-hinip sakalinya maling nang manyuntan baras miskin di Kacamatan Sungai Tabuk, Kabupaten Banjar sudah ditangkap Polisi. Palaku ABD Alias Idul ngitu ditangkap rahatan bapatak dirumah kawannya di Jalan Guntung Halaban, Sekumpul Martapura (27/3/2019).

Kapolsek Sungai Tabuk AKP Idit Aditya mamadahakan, maling nang manyuntan baras miskin ngitu gawiannya sahari-hari jadi Sekdes di Desa Lokbaintan. Imbah malingnya tatangkap dihangkut langsung ka Polres Banjar, gasan mahindari masyarakat nang sarik banar wan malingnya.

“Satumat haja ada di Polsek, imbah ngitu langsung kami antar ka Polres Banjar di Martapura. Amun disini, kita ngalih kalo dihamuk bubuhan warga,” ujar sidin.

Kapolsek maminta maaf lawan bubuhan wartawan kada sawat mahabari, bahwa malingnya sudah tatangkap oleh Tim Gabungan Resmob Polres Banjar. Pasalnya kita rarahatanya sibuk manjaga pangamanan pamilu 2019.

“Kami minta maaf banarlah, kada sawatan mahabari bubuhan kakawalan media. Kami pas rahatan sibuk pangamanan pamilu 2019,” ujar AKP Idit Aditya.

Kapolsek Sungai Tabuk AKP Idit Aditya kepada jejakrekam.com membenarkan penangkapan terhadap tersangka pelaku pencurian beras miskin. Tersangka ungkapnya adalah Sekdes Lokbaintan dan kini sudah diserahkan ke Polres Banjar.

“Tersangka secepatnya kita serahkan ke Polres Banjar, sebab kalau di Polsek Sungai Tabuk kita khawatir akan didatangi massa,” jelasnya.

Kapolsek Sungai Tabuk juga meminta maaf kepada media karena tidak sempat mengabarkan, karena sibuk dengan pengaman pemilu 2019.

“Kami minta maaf kepada rekan-rekan media tidak sempat mengabarkan itu, karena semua anggota dikerahkan untuk pengamanan pemilu,” pungkasnya (27/4/2019).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *